Passen jullie componenten in een andere kast met DIN-rail?
Onze componenten zijn allemaal te monteren op DIN-rail, ook in een ander merk kast.
Kan ik jullie componenten aansluiten op een ander merk componenten?
In de meeste gevallen kan dit wel, maar er kan hoogteverschil zitten bij de aansluitklemmen, dat geeft problemen wanneer je bijvoorbeeld de installatieautomaten wil doorverbinden met kam-rail.
Welk type installatieautomaat ben ik nodig?
In huis voor je huis-tuin en keukenapparaten wordt altijd 16A-B gebruikt, dus ook voor je verlichting en alle stopcontacten.
Ben ik een B- of C karakteristiek nodig?
In huis wordt B karakteristiek gebruikt, omdat de aanloopstroom van je huis-tuin en keukenapparaten niet hoog is. Heb je zonnepanelen, een warmtepomp, een elektrische auto of bijvoorbeeld elektrisch gereedschap? Dan raden we een C karakteristiek aan. Voor een C karakteristiek moet de aarding aangepast worden. Overleg dit wel altijd met de elektricien.
Is een hoofdschakelaar verplicht?
Iedere groepenkast moet verplicht in één handeling uit te schakelen zijn. Sinds 2005 is een hoofdschakelaar daarom verplicht in elke afzonderlijke groepenkast.
Hoeveel installatieautomaten mogen er achter een aardlekschakelaar?
Achter zowel een aardlekschakelaar 2P, als 4P mogen er maximaal 4 installatieautomaten. Een kookgroep tellen wij als 2, en plaatsen deze daarom met maximaal 2 andere automaten aan achter een aardlekschakelaar 2P.
Mogen er installatieautomaten 1P+N achter een aardlekschakelaar 4P?
Ja, dit mag. De NEN-1010 schreef voor dat dit niet meer mocht, maar dit is uiteindelijk teruggedraaid.
Welke kookgroep moet ik hebben?
Een kookgroep 2x230V 16A-B is goed tot een vermogen van 7.360Watt. (4 pits). Een installatieautomaat 3P+N 16A-B is goed voor een vermogen tot 11.040Watt (5-6 pits).
Ik heb een verouderde groepenkast met schroefpatronen, hoe kan ik uitbreiden?
Wanneer je een verouderde groepenkast hebt en je moet uitbreiden of een aanpassing doen, ben je verplicht om de gehele installatie aan de nieuwe norm te laten voldoen. Daarbij geldt dat bijvoorbeeld een hoofdschakelaar verplicht is, en dat de groepen minimaal over 2 aardlekschakelaars verdeelt moeten zijn.
Wanneer moet ik een type B aardlekschakelaar toepassen?
- Laadpalen zonder interne DC-beveiliging kunnen het beste geplaatst worden achter een type B aardlekschakelaar.
- Zonnepanelen waarvan de omvormer niet beschikt over een transformator die het DC-circuit scheidt van het AC-circuit moeten achter een type B aardlekschakelaar. Ook wanneer de leverancier verklaart dat er een type B aardlekschakelaar nodig is, plaats je een type B aardlekschakelaar.
Voldoet het CE-keurmerk aan de eisen, of is KEMA-keur verplicht?
KEMA is niet verplicht, ook niet voor je verzekeraar. Onze componenten zijn voorzien van het wel verplichte CE-keurmerk.
Welk type draad gebruiken jullie om de Groepenkasten te bedraden?
Voor alle standaard in de webshop aanwezige 40A kasten gebruiken wij soepel H07Z-K (hallogeen vrij) 6mm2 draad.
Wanneer pas ik een aardlekschakelaar 300mA toe?
Vroeger werd dit in Nederland voor ‘natte’ groepen gebruikt. Echter is dit tegenwoordig niet meer toegestaan. Een aardlekschakelaar 300ma wordt alleen nog gebruikt voor bijvoorbeeld het beveiligen van een afgaande kabel. Voor de beveiliging van de installatieautomaten in huis wordt dan ook altijd een 30ma gebruikt.
Wat is selectiviteit?
Selectiviteit is een factor van 1.6 die binnen de elektrotechniek toegepast wordt om veilige en selectieve situaties te waarborgen. Heb je bijvoorbeeld een hoofdzekering van 3x25A, dan mogen er maximaal installatieautomaten van 16A in de groepenkast geplaatst worden. Wil je onderverdelen naar bijvoorbeeld een kastje in de schuur? Dan mag je met een hoofdzekering van 3x25A de kabel zekeren en beveiligen met een aardlekschakelaar 300mA. Zo beveilig je de afgaande kabel met de hoofdzekering en de (verplichte) aardlekschakelaar 300mA. Wanneer je namelijk een 16A installatieautomaat wil gebruiken voor het afzekeren, mag je slechts 6A in je onderverdeler gebruiken, wat in de meeste situaties te weinig is.
Ik wil graag een uitbreidingskastje voor in de schuur/tuinhuis, wat ben ik nodig?
Als je een 1 fase (1x35A/1x40A) aansluiting hebt en je wil een paar lichtgroepen voor bijvoorbeeld verlichting of stopcontacten volstaat een klein kastje met een hoofdschakelaar, een aardlekschakelaar en 2,3 of 4 installatieautomaten. Bijvoorbeeld zoals deze:
https://eem-groepenkasten.nl/1-fase-uitbreidingskast-met-3-lichtgroepen-ip65-17-108-030-1
Als je een 3 fase (3x25A) aansluiting hebt en je wil hiervoor een kastje plaatsen, is de vraag of je ook krachtgroepen nodig bent voor bijvoorbeeld elektrisch gereedschap. Kun je niet vinden wat je nodig bent in onze webshop? Stuur dan een mailtje naar info@eem-groepenkasten.nl zodat we je een passende groepenkast kunnen aanbieden!
Wat ben ik in mijn groepenkast in huis nodig als ik een kastje in de schuur/tuinhuis wil voeden?
Wanneer je een hoofdzekering hebt van 1x35A/1x40A ben je een aardlekschakelaar 2P 40A-300mA nodig welke de afgaande kabel beveiligt, daarachter komt een installatieautomaat 2P 25A-C om de kabel af te zekeren. Let hierbij op de diameter (mm2) van de kabel. Wanneer je een hoofdzekering hebt van 3x25A ben je een aardlekschakelaar 4P 40A-300mA nodig welke de kabel beveiligt maar ook afzekerd op de hoofdzekering (3x25A).